Sağlıklı bir görünüme sahip, halk diliyle inci gibi dişler güzelliğin ve çekiciliğin olmazsa olmazlarından biri haline gelmiştir. Çapraşık, boşluklu, çürük gibi hastalıkları olan, rengi koyulaşmış dişlerin bireylerde özgüven düşüklüğü yarattığı ve bireylerin benlik algılarını olumsuz etkilediğği bilinmektedir. Dişlerin yapılandırılması ile daha sağlıklı ve çekici bir görünüme kazandırılması günümüzde diş estetiğinin konusudur. Diş hekimliğinde estetik alandaki gelişmeler ‘gülüş tasarımı nedir ?’ konusunda araştırmaları da yoğunlaştırmış durumda.
Gülüş tasarımı nedir?
Estetik diş hekimliğinin popüler konuları arasında yer alan gülüş tasarımı, güzel ve sağlıklı görünümünü kaybetmiş diş ve dişetlerinin onarımıdır. Estetik gülüş tasarımı işleminin amacı, hastanın da istekleri doğrultusunda dişlere ve dişetlerine estetik görünüm kazandırmaktır. Gülüş tasarımı, multidisipliner bir alandır ve çok çeşitli tedavi ve restorasyon tekniklerini içermektedir.
Gülüş tasarımı hangi durumlarda uygulanabilir?
Gülüş tasarımı, kişilerin dişlerinin görünümümünden estetik olarak rahatsız olduğu her durumda uygulanabilmektedir. Bu durumlar şu şekilde özetlenebilir:
- Diş kayıpları, eksik dişler
- Dişler üzerinde anormal renklenmeler, kararma ve sararmalar,
- Dişler arasında boşluğun bulunması,
- Çapraşık dişler,
- Dişlerde boyut farklılıkları, uzunluk, kısalık,
- Dişeti problemleri,
Gülüş tasarımı nasıl yapılır?
Gülüş tasarımı, hastanın ağız boşluğunun durumuna ve isteklerine göre gerçekleştirilir. Gülüş tasarımında dizilimi düzgün, çürük gibi hastalıkları olmayan dişler için gerekli ise beyazlatma işlemi gibi basit işlemlerle sonuç yakalanabilirken, hastalıklı dişlerde uygulanacak tedaviler fazlalaşmaktadır. Gülüş tasarımı yapılırken aşamalar genel olarak şu şekildedir:
- Hastanın muayenesi, doktor ve hasta arasında sağlıklı bir iletişim kurularak gerçekleştirilir. Muayenede hastanın ağız boşluğu kontrol edilir ve istekleri dinlenir. Çürükler gibi hastalık durumları tespit edilir ve uygulanacak tedavilere karar verilir.
- Diş temizleme işlemi gerçekleştirilir.
- Hastanın yüz hatları da göz önünde tutularak tedavi planı ortaya çıkartılır. İmplant, porselen kaplama, beyazlatma gibi yöntemlerin gerekliliği değerlendirilir.
- Yapılacak ve gerekli işlemler hakkında hasta bilgilendirilir.
- Öncelikle diş ve diş eti rahatsızlıkları tedavi edilir.
- Tedavi planı doğrultusunda işlemler klinik ortamda hijyen kurallarına uygun biçimce, uzmanca gerçekleştirilir.
Gülüş tasarımı ne kadar sürede gerçekleştirilir?
Gülüş tasarımının süresi, hastanın durumuna ve uygulanacak tedavi biçimlerine bağlıdır. Bayazlatma işlemi çok daha kısa sürede, bazı vakalarda tek seansda sonuçlanırken çapraşık dişlerin düzeltilmesi, İmplant uygulamaları gibi tedavileri de kapsayan gülüş tasarımı işlemlerinde sonuç alma süresi uzamaktadır.
Gülüş tasarımı sonrası nelere dikkat edilmelidir?
Gülüş tasarımı sonrasında elde edilen görünümün korunması kişisel olarak diş bakımının ihmal edilmemesine bağlıdır. Gülüş tasarımının ömrü diş fırçalama, gargara, diş ipi kullanımı ile ağız boşluğu hijyenik tutulduğu sürece uzamaktadır. Çürük gibi hastalık oluşumlarından korunmak amacıyla kişisel diş bakımı rutin biçimde, alışkanlık haline getirilmelidir.
Gülüş tasarımından sonra dikkat edilecek konulardan biri de diş hekiminin önerilerine dikkat etmek ve rutin kontrolleri ihmal etmemektir. Ayrıca gülüş tasarımında uygulanan tedaviye göre hastanın dikkat edeceği konular hususunda doktor tarafından bilgi verilecektir. Uygulanan yöntemlere göre bazı durumlarda antibiyotik kullanımı söz konusu olabilmektedir , hastanın ilaç kullanımına dikkat etmesi de gerekir.