Kadınlar için dış görünüşün ne kadar önemli olduğunu bilmeyen yoktur. Birçok kadın; dış görünüşünü daha iyi hale getirmek adına birtakım estetik operasyonlarına başvuruyor. Bilhassa meme estetiğinin her geçen gün daha popüler geldiğini söylemek mümkün! Memedeki birtakım şekil bozuklukları; kadınların özgüvenlerinin kırılmasına neden oluyor. Her iki meme arasındaki orantısız gelişim veya farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkan soruna meme asimetrisi adı verilir.
Meme asimetrisi; birçok kadının muzdarip olduğu sorunlardan birisidir. Ancak, memedeki görünümde çok ciddi bir sorun olmadığı takdirde meme asimetrisini kabul ederek yaşamak mümkün hale gelir. Bunun yanı sıra, memedeki asimetrik görünümden rahatsız olanların sayısı pek az değildir. Bu yüzden, meme boyutundaki farklılıklar estetik müdahale ile ortadan kaldırılır.
Meme Asimetrisi Neden Olur?
Meme asimetrisi; her iki meme boyutunun farklı olması şeklinde tanımlanabilir. Neredeyse tüm kadınların karşılaştığı bir problemdir. Rahatsız edici boyutta olmadığı müddetçe sorun edilmeyecek bir durumdur. Ancak, karşıdan bakıldığında her iki meme arasındaki farkın belirgin olmaması gerekir. Aksi takdirde, kadınlarda rahatsızlık ve estetik kaygı hissi ortaya çıkar. Meme asimetrisi; ilk olarak hasta tarafından belirlenmelidir. Ardından, uzmanlar tarafından yapılan muayene ile bu durumun teşhisi net olarak konmalıdır.
Meme asimetrisi neden olur; birçok kişinin aklında bulunan bir sorundur. Doğumsal bir sorun olduğundan bahsetmek gerekir. Bir memenin diğerinden daha az veya çok gelişmesi; meme asimetrisine neden olur. Ayrıca, doğumun ardından her iki memede farklı miktarda süt üretimine rastlanabilir. Bunun yanı sıra, bebeğin bir memeyi diğerinden daha çok emmesi memelerde eşitsizlik ortaya çıkarır. Emzirmenin ardından her iki memenin boyutlarının artması veya küçülmesi; var olan asimetrinin artmasına neden olduğu gibi yepyeni bir asimetri probleminin oluşmasını da sağlayabilir.
Her kadın; doğum yaptıktan sonra bebeğini emzirir. Ancak, emzirme dönemi beraberinde birçok sıkıntıyı getirir. Emzirme sürecinin ardından meme dokusunda erime veya değişme meydana gelir. Ancak, bu değişme her iki memede aynı olmadığı takdirde ortaya meme asimetrisi gibi önemli bir problem çıkar. Bilhassa yağ dokusundaki değişiklikler; kişinin kilo alıp vermesiyle kendisini gösterir. Yağ dokusunun tek bir memede birikmemesi büyümelerin eşit miktarda olmasını sağlar. Meme asimetrisi ile ilgili yanlış bilinen birtakım detaylar vardır. Kilo verme ameliyatlarının ardından bu problemin ortaya çıktığı iddia edilir. Ancak, söz konusu ameliyatların ertesinde memedeki doku kaybı her iki memede de eşit seviyede ortaya çıkar. Bir başka deyişle, meme asimetrisinin ortaya çıkma sebebinin obezite ameliyatları ile herhangi bir alakası bulunmaz.
Meme Asimetrisi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Meme asimetrisinde her iki memenin durumu da dikkatli bir şekilde incelenmelidir. Memelerin şekil ve boyutu önem taşır. Bilhassa doğumsal meme asimetrilerinde hangi memenin diğerine benzetileceğine karar verilir. Meme asimetrisi vakalarında genellikle bir meme büyük iken diğeri küçüktür. Bu noktada, hastanın düşüncesi dikkate alınır. Her iki memesinin de büyük ya da küçük olmasını dileyen hastanın talebine göre ameliyat gerçekleştirilir. Büyük olan memenin küçültülerek her iki memenin de aynı boyuta getirilmesi tercih edilen bir işlemdir. Küçük memeye silikon konulması ve büyük memenin boyutuna getirilmesi ise beklenildiği gibi başarılı olmaz. Özellikle yüzde yüz simetri sağlanması noktasında birtakım sıkıntılar meydana gelir.
Meme asimetrisi ameliyatının nasıl gerçekleştirildiği merak edilir. Diğer meme ameliyatlarında uygulanan tekniklere bu ameliyatta da yer verilir. Genel anestezi altında yapılan bir ameliyattır. Ameliyat öncesi detaylı bir muayene işlemi gerçekleştirilir. Hem meme şekline hem de memeye hangi işlemin yapılacağına muayene sırasında karar verilir. Meme asimetrisi sonrası hastanın durumu diğer meme ameliyatlarıyla benzer şekildedir. Çok fazla ağrıya rastlanmaz. Hasta; en çok bir haftanın ardından eski hayatına geri döner. Fakat, yine de ameliyatın ardından bilhassa ilk iki ay kendisine dikkat etmesi şarttır. Kolları ve göğüs kaslarını zorlayacak türden ağır kaldırma ve diğer ağır sportif faaliyetlerden uzak durulmalıdır.
Birçok kadın; meme asimetrisinden muzdarip olduğu ameliyata ne istediğini bilerek gelir. Özellikle belirgin bir meme asimetrisi olanlar için ameliyat çok daha başarılı geçer. Bunun yanı sıra, doğumsal vakalar için ameliyatlar en erken 18 yaşında yapılır. Bir başka deyişle, kişinin gelişim sürecinin tamamlanması beklenir. Ayrıca, her iki memenin eşitlenmesini talep eden hastaların taleplerini önceden belirlemesi şarttır. Küçük veya büyük memeden hangisinin diğerine benzetileceğine karar verilmelidir.