O Shot Nedir? Nasıl Yapılır?
O shot işlemi, “Orgasm shot” teriminin kısaltılmış halidir. “Orgazm aşısı” olarak da tercüme edilebilir.
Genital PRP (Plateletten Zengin Plazma) işlemi özellikle son yıllarda jinekolojik alanda daha fazla kullanılmaya başlanmıştır. Bir çeşit genital PRP uygulaması olan “O Shot” işlemi, hazırlanan PRP solüsyonunun genital bölgedeki erojen alanlara enjeksiyonu şeklindedir.
Cinsel hazzı arttırmak, orgazm fonksiyonunu kolaylaştırmak, duyarlılığı arttırmak için yapılan O shot uygulaması “Orgazm Aşısı” olarak da bilinir. Bu yazımızda “O Shot nedir, kimlere uygulanır, nasıl etki eder ve orgazm aşısının faydaları nelerdir” gibi sorulara cevaplar aranmaktadır.
O Shot nedir?
O shot işlemi, “Orgasm shot” teriminin kısaltılmış halidir. “Orgazm aşısı” olarak da tercüme edilebilir. Cinsel haz ve duyarlılığı arttırmak amacıyla genital alandaki erojen bölgelere PRP solüsyonunun enjeksiyonunu içerir. Doğru hasta grubunda uygulandığında oldukça iyi sonuçlar alınabilmektedir.
O Shot İşlemi
O shot işlemi ilk kim tarafından yapılmıştır?
Vajina içi ve klitoris bölgesi PRP uygulamasının, anorgazmi (orgazm olamama),cinsel isteksizlik ve ağrılı cinsel ilişki (disparoni) hastalarının tedavisi amacıyla kullanılabileceği ilk kez Dr. Charles Runels tarafından 11 hastanın dahil edildiği bir çalışmada iddia edilmiştir. Daha sonra bu uygulama kendisi tarafından ‘O Shot’ (Orgazm aşısı) ticari ismi ile tescil edilmiştir.
G Shot işleminden farklıdır!
Genital PRP ve O shot prosedürü, “G Shot” olarak bilinen ve vajinal ön duvara yapılan hyaluronik asid enjeksiyonundan faklıdır. Ancak, G shot işlemi yerine daha iyi bir alternatif olabilir. PRP’de yer alan büyüme faktörleri yeni damar oluşumunu uyararak ve kolajen sentezini arttırarak dokuda yenilenme (rejeneratif etki) ve gençleşme (rejüvenasyon) sağlamaktadır.
O shot işlemi nasıl yapılır?
Cinsel haz ve orgazm için PRP işlemi öncesinde hastanın genel bir jinekolojik değerlendirmesi yapılır ve tıbbi öyküsü alınır. Uygun görülen hastalarda koldan 15-18 cc kadar kan alınarak santrifüj edilir. Santrifüj sonrası hazırlanan PRP genital bölgeye oldukça ince iğneli enjektörlerle enjekte edilmektedir.
Enjeksiyonlar vajinanın 1/3 alt ön duvarına, klitoris çevresine ve vestibulum alanına yapılmaktadır. Yapılan bazı çalışmalarda da O shot işlemi sonrasında cinsel hazzın arttığı rapor edilmiştir.
Fotoaktivasyon
Kliniğimizde yapılan O shot uygulamalarında, PRP hazırlandıktan sonra ultraviyole ışıkta belli bir süre bekletilerek etkinlik daha da arttırılmaktadır. Literatürde de geçen bu uygulamaya “fotoaktivasyon” (ışık ile aktive etme) adı verilmektedir.
O shot işlemi kaç dakika sürer?
O shot işleminin yapılması yalnızca birkaç dakika sürer. Hazırlanması ile tüm süre ortalama 30 dakika dolayındadır.
O shot ağrılı bir işlem midir?
O shot işlemi öncesi genital bölgeye uyuşturucu kremler sürülmekte ve biraz beklenmektedir. Böylelikle enjeksiyonlar rahat bir şekilde yapılabilmektedir. Genellikle başka bir anesteziye de gerek kalmamaktadır.
Genital gençleştirme nedir?
Bir antiaging tedavisi olan “genital gençleştirme” (rejüvenasyon) genital bölgenin daha genç ve sağlıklı olması amacıyla yapılan tüm uygulamaları içerir. Bu uygulamalar arasında vajinal lazer, genital radyofrekans, hyaluronik asid uygulamaları ve genital PRP işlemleri yer almaktadır.
Bazı durumlarda bu tedavilerin kombinasyonu uygulanarak daha etkili çözümler de elde edilebilmektedir. Örneğin; genital PRP tedavisi ile vajinal lazer kombine edilebilir.
Mikroiğneleme (Microneedling) nedir?
Deriye tek başına ince iğnenin batırılması işlemi “Mikroiğneleme” veya “Microneedling” olarak bilinmektedir. Mikroiğneleme işlemi dahi kolajen uyarısını arttırarak dokuda gençleşmeyi sağlayabilmektedir.
FARKLI ALANLARDA GENİTAL PRP UYGULAMALARI
Büyük dudakları gençleştirmek için PRP uygulaması
PRP, genital bölgede dolgunluk vermek amacı ile kullanılmaz. Genital bölge dolgusu olarak hyaluronik asid enjeksiyonları ve yağ transferleri uygulanmaktadır. Ancak genital bölgedeki kırışıklıklar, çökmeler, renk koyulaşmaları, canlılığın kaybolması gibi durumlarda yapılan PRP tedavileri dokuda yenilenme yaparak, estetik açıdan düzelme sağlayabilmektedir.
Doğum dikiş izlerine PRP tedavisi
Vajinal doğum sonrası oluşan “epizyotomi izleri” içine PRP enjeksiyonu yapılarak tedavi sağlanabilmektedir. Uygulamalar, alınan cevaba göre 3-4 hafta aralıklar ile 3-5 kez tekrarlanabilir.
Ameliyat sırasında PRP enjeksiyonu
PRP’nin yara yeri iyileşimini hızlandırmak amacıyla labioplasti, vajinoplasti (vajina daraltma) ve kombine genital estetik operasyonlardan hemen sonra yara yerine enjeksiyonu da önerilebilmektedir. Özellikle ameliyat sırasında kanaması fazla olan labioplasti ve vajinoplasti hastalarında da kullanılabilmektedir.
PRP kimlere uygulanmaz?
PRP tedavileri kişinin kendi kanından hazırlanmasından ötürü oldukça güvenlidir. Riski yok denecek kadar azdır. Ancak, nadiren de olsa PRP ve O shot uygulamaları bazı durumlarda yapılmamalıdır. Bunlar:
- Platelet (trombisit) fonksiyon bozukluğu ile ilgili hastalığı olanlar,
- Trombositleri aşırı düşük olan hastalar,
- Hipofibrinojenemi,
- Sepsis (kanda mikrop olması durumu),
- Kan pıhtılaşmasını önleyici tedavi alanlar,
- Enfeksiyonu olanlar,
- Uygulama bölgesinde kanser veya kanser öncüsü durumları olanlar,
- Kronik karaciğer hastalığı olanlar.
Kombine Tedaviler
PRP tedavileri duruma göre botulinum toksin enjeksiyonu, hyaluronik asid veya otolog yağ transferi gibi işlemlerle kombine edilebilmektedir. Ancak PRP’nin hyaluronik asid ile karıştırılarak yapılması hyaluronik asid yapısını bozabileceğinden önerilmez.
O shot işleminin riski var mıdır?
O shot işlemi oldukça güvenli bir uygulamadır. Yalnızca, hazırlama işleminde aseptik kurallara uyulmazsa enfeksiyon riski vardır.
O shot işleminin başarılı olabilmesi için önemli faktörler nelerdir?
O shot işleminin başarılı olabilmesi için bazı faktörler önemlidir. Bunlar:
- İşlemin başarısında kullanılan PRP tüplerinin özellikleri ve kalitesi
- İşlemin teknik olarak doğru şekilde yapılmış olması (santrifüj hızı ve cihaz özellikleri vs)
- PRP’nin hava temasından mümkün olduğunca kaçınılması
- Tüp içindeki aktivasyon süreci başlatıldıktan hemen sonra zaman kaybedilmeden enjeksiyonun yapılmasıdır.
O Shot işlemi sonrası nelere dikkat edilmelidir?
O Shot işleminden sonra hafif düzeyde pembemsi vajinal akıntı, yanma, batma ve hafif cilt ödemi normaldir. Bu durumlar ağrı kesici almayı gerektirecek boyutta değildir.
O shot sonrası herhangi bir bakım veya sosyal kısıtlamaya da gerek yoktur. İşlemden bir gün sonra ilişkiye girilebilir. Beklenen olumlu etkiler ise genellikle işlemden 3 hafta sonra görülmeye başlamaktadır.
O Shot işleminin fiyatı nedir?
O Shot işleminin fiyatı kullanılan PRP tüplerinin kalitesine, merkeze ve uygulamayı yapan hekime göre oldukça değişkendir. O shot ve genital PRP işlemleri vajinal lazer ve genital radyofrekans tedavileri ile eş zamanlı olarak da yapılabilmektedir. Böylelikle hem elde edilen etki çok daha fazla hem de fiyat olarak daha avantajlı olmaktadır. O shot işlem ücretleri ile ilgili klinik ile görüşmenizde fayda olacaktır.