Saç Ekimi
Saç dökülmesi, günümüzde erken yaşlarda başlayan önemli bir sorundur. Yaygın olarak erkeklerde yirmili yaşlardan itibaren görülmeye başlayan saç dökülmesi problemi, bazı durumlarda kadınlarda da görülebilir. Saçların incelmesi ve ön saç çizgisinin gerilemesi şeklinde başlayan saç dökülmesi erkeklerde genetik, kadınlarda ise hormonal sebeplere ve bazı hastalıklara bağlı olarak gelişebilir. Saç dökülmesi şikayeti bulunan kişiler öncelikle bir sağlık taramasından geçerek saçlarda dökülmeye neden olan bir sağlık sorunlarının olup olmadığını öğrenmelidir.
Vitamin ve mineral eksiklikleri ve hormonal sorunlar gibi saç dökülmesine yol açabilecek sağlık sorunlarının tespit edilmesi durumunda ilk olarak bunlara ilişkin tedavi uygulanması gerekir. Gereken tedaviler uygulandıktan sonra dökülme devam ediyorsa veya saçlarda iyileştirilemeyecek düzeyde açılmalar meydana gelmiş ise saç ekimi işlemi yapılabilir. Günümüzde etik olarak 22 yaş üzerine saç ekimi yapılması ihtiyaç varsa uygun olarak değerlendirilir. Bu nedenle 22 yaşından büyük olup saç dökülmesi sorunu yaşayan tüm bireylere rahatlıkla saç ekimi yapılabilir.
SAÇ EKİMİNİN TEMEL AŞAMALARI
Saç ekim operasyonu üç temel aşamada gerçekleştirilir;
1. Saç köklerinin toplanması
Donör bölge işlem için hazırlandıktan sonra saç kökleri FUE motoru ile tek tek toplanır. Bu esnada köklerin zarar görmemesi çok önemlidir. Greft adı verilen bu köklerin her biri ortalama 2-3 kıl içerir.
2. Kanalların açılması
Kanalların, bulunduğu bölgeye göre doğru büyüklükte ve derinlikte açılması nakledilen saçların çıkma oranını etkiler. Ekilecek saç kökü büyüklüğüne ve uzunluğuna uygun kanal açılmasına dikkat edilmelidir. Kanalın açısı da en doğal görünümün elde edilebilmesi için iyi ayarlanmalıdır.
3. Köklerin açılan kanallara ekilmesi
Son aşamada toplanan kökler açılan kanallara 40-45 derecelik açılarla teker teker yerleştirilir ve saç ekimi operasyonu tamamlanır.
Son dönemlerde saç ekiminde yaygın olarak kullanılan yöntemler, FUE ve DHI yöntemleridir.
FUE yönteminde mikro motor kullanılır, bu uçlar 0.6 – 0.7 mm olduğundan ensede veya kıl köklerinin alındığı yerde herhangi bir iz kalmaz, ayrıca operasyon sonrasında hasta çok daha az ağrı hisseder. Saç ekiminden önce lokal anestezi uygulandığı için operasyon esnasında hastanın herhangi bir ağrı hissetmesi söz konusu değildir.
FUE yöntemi birkaç adımdan oluşur. Öncelikle saç köklerinin daha iyi tespit edilmesi ve saç ekiminin yapılacağı bölgenin daha net görülebilmesi için saçlar 1 mm uzunluğunda kalacak şekilde kesilir. Saç kökünün kullanılacağı bölge olan göğüs, sırt veya ense bölgesindeki kıllar da 1 mm boyunda olacak şekilde tıraşlanır. Daha sonra hastanın acı hissetmemesi için işlem yapılacak bölge lokal anestezi ile uyuşturularak bölge operasyona hazırlanır.
Mikro motor uç saç kökünü ortalayacak şekilde deriye batırılır, folikül ve saçı çevreleyen doku ile birlikte saç çıkartılır. Tüm bu yapıya “greft” adı verilir. Greft, yöntemin uygulanmaya başlandığı ilk zamanlarda tek saç kökü ile sınırlı kalırken, günümüzde gelişen saç ekimi teknolojisi sayesinde 1 ila 3 arasında saç kökü tek seferde çıkartılabilir ve bu da operasyon sürelerinin giderek kısaldığı anlamına gelir. Saç kökleri çıkarıldıktan sonra herhangi bir zarara uğramaması için özel bir solüsyon içerisinde ekim işlemine kadar bekletilir.
Ekilecek bölgenin genişliğine ve donör alanın yeterliliğine göre FUE tekniğinde bir seansta yaklaşık 1000-2800 greft yani 2500-7500 arası saç teli nakledilebilir. Nakil işlemi yapılırken saçın çıkış yönü ve hastanın saç yapısı da dikkate alınır ve saçın ekimden sonra eski doğal halini alması amaçlanır. Nakil tamamlandıktan sonra operasyon yapılan bölgeye pansuman yapılarak hasta taburcu edilir. Farklı bölgelerden alınarak istenilen bölgeye nakledilen bu kıllar zaman içerisinde nakledildikleri bölgeye ait kıl özelliklerine uyum sağlar ve aynı görüntüye sahip olarak yaşamını sürdürür.