Vajina Genişlemesi
Vajina genişlemesine bağlı, cinsel ilişkide hissizlik, hiç orgazm olamama veya zor orgazm olma gibi sorunlar yaşanabiliyor.
Vajina genişlemesi kadınlarda sık görülen bir şikayettir.
Vajina genişlemesine bağlı olarak cinsel ilişkide hissizlik, hiç orgazm olamama veya zor orgazm olma gibi sorunlar yaşanabilmektedir. Ayrıca bu durum erkek eşte de cinsel haz eksikliği sorununa yol açabilmektedir.
Vajina genişlemesi neden olur?
Vajinal genişleme ve sarkmalar sıklıkla vajinadaki bağ dokusu zayıflıklarına veya fasya (kası kaplayan kılıf) yırtılmalarına bağlı olarak oluşur. Tüm vücudumuzdaki kolajen bağ dokusu yapısındaki en önemli faktör genetik özelliklerimizdir.
Vajinal kolajen azalmasına bağlı gevşeklik (relaksasyon) farklı nedenlerle ortaya çıkabilmektedir. Bunlar arasında;
- Zor doğumlar,
- Gebelik,
- Sigara kullanımı,
- Yaşlılık,
- Menopoz,
- Kolajen doku hastalıkları,
- Östrojen eksikliği bulunmaktadır.
Vajinoplasti nedir?
Vajinoplasti, vajinanın cerrahi olarak daraltılması, rekonstrüksiyonu olup, klasik jinekolojik ameliyatlar içinde yer alan ‘kolporafi operasyonu’ dur. Daraltma sık olarak arka vajinal duvardan, bazen de ön ve yan duvarlardan yapılır.
Vajina daraltma ameliyatı için “cerrahi vajinal rejüvenasyon” terimi de kullanılabilmektedir.
Vajina estetiği nedir?
Ülkemizde 2000’li yılların başlarında genital estetik operasyonları medyada ilk kez ‘vajina estetiği’ ismi ile yer alamaya başlamıştır ve bu yanlış kullanım ifadesi halen hükmünü sürdürmektedir. Hâlbuki vajina bir iç organdır ve iç organların estetiği olmaz! Kaldı ki; vajinal daraltma ameliyatları rekonstrüktif (yeniden yapılandırma) ameliyatlardır.
Diğer taraftan genellikle vajina estetiği ifadesi ile kastedilen aslında ‘vulva estetiği’ dir. Vulva dış genital bölgeye verilen isimdir. Halk arasında da çoğu zaman ‘vulva’ yı anlatmak için ‘vajina’ sözcüğü kullanılır.
Örneğin; ‘vajinamda yara çıktı, vajinam ağrıyor, vajinamın renginden memnun değilim, vajinamım görüntüsünü sevmiyorum’ gibi. Bu tür ifadelerde aslında kastedilen vajina değil, vulvadır.
İdeal Vajina nasıl olmalı?
‘İdeal vajina’ için beş ayrı özellik önemlidir:
- Darlık,
- Ruga (vajina içi katlantı) yapısı,
- Mukozal bütünlük,
- Elastikiyet,
- Vajinal aks.
İdeal vajina yapısında vajinal kanal dar, “ruga” adı verilen vajinanın içindeki katlantılar fazla, mukozal bütünlük tam, elastikiyet iyi ve aks düz olmalıdır. Vajinaya uygulanan tüm cerrahi ve cerrahi dışı prosedürler bu özellikleri iyileştirmeye yöneliktir.
Vajinal gevşeklik neden olur?
Vajinal gevşeklik “vajinal relaksasyon” da olarak bilinir ve yaşlanma, menopoz, gebelik, doğum gibi fizyolojik süreçlerle yakından ilişkilidir. Bu durumu, ileride gelişebilecek pelvik organ sarkmalarının bir öncüsü olarak kabul edenler de vardır.
Vajinal genişleme ve mukozal bütünlüğün bozulması, his azalmasına bağlı olarak hastanın kendisinde ve eşinde seksüel disfonksiyonları da beraberinde getirmektedir.
Islak Vajen Sendromu (Juicy Vagina Syndrome)
Hastaların bir kısmı ilişki sırasında aşırı sulanma problemi ve buna bağlı gelişen his azlığından yakınırlar.
Bu durum “hiperlubrikasyon” veya “hipermukozis” olarak bilinmektedir. Hatta bu hastaların bazıları cinsel ilişki haricinde de süregelen rahatsız edici, fizyolojik görünümlü ancak fazla miktardaki ıslaklıktan şikayet etmektedirler.
Kadınlarda seksüel uyarılmaya bağlı gelişen lubrikasyonun üç temel kaynağı vardır:
- Vajinal girişteki bezler (Bartholin ve Skene bezleri),
- Vajinal damarlardan sızan sıvı,
- Rahim ağzında yer alan bezler.
Cinsel ilişkide aşırı ıslanma, sulanmanın (hiperlubrikasyon sorunu) neden geliştiği ve mekanizmaları henüz net olarak bilinmemektedir. Literatürde henüz yer almayan, kendi tariflediğimiz ismi ile ‘Islak Vajen Sendromu’ her yönü ile araştırılmaya açık bir konudur.
Vajinadan Gaz Kaçırma (Vajinal Rüzgar, Flatus Vaginalis, Queef)
Vajinadan cinsel ilişki sırasında gaz çıkarma ve ses gelmesi “Flatus vaginalis” olarak bilinen bir durumdur. Bu durumda cinsel ilişkide konsantrasyon kaybı, erkek eşten utanma, çekinme gibi psikolojik durumlar ortaya çıkabilmektedir. Problem zaman içerisinde büyüyerek bir cinsel isteksizlik sorununa da dönüşebilmektedir.
Cinsel ilişkide gaz çıkarma problemi “Vajinal rüzgar” ve “Queef” gibi isimlerle de bilinir. Genelde sorun vajinadaki genişliğe ve aşırı ıslanmaya bağlıdır. Vajinadan ses ve hava gelmesi cinsel ilişki haricinde ağır yük kaldırma, egzersiz yapma, koşma gibi fiziksel aktiviteler sırasında da görülebilmektedir.
İstemsiz şekilde ortaya çıkan, sosyal hayatı ve cinsel yaşamı etkileyen vajinadan gaz kaçırma ve ses gelmesi sorununda uygulanan tedaviler vajinanın sıkılığını arttırmaya, vajinal genişliğin daraltılmasına yöneliktir.
Vajinadan ses çıkması durumunda hangi tedaviler uygulanır?
Vajinadan ses gelmesi, gaz çıkarma probleminde en çok vajina daraltma ameliyatları uygulanmaktadır. Böylelikle vajinanın genişlik sorunu da giderilebilmekte, cinsel ilişkide kadın ve partnerinin aldığı haz da arttırılmaktadır.
Diğer taraftan vajinadan cinsel ilişkide ses gelmesi sorunu yaşayan hastalarda günümüzde ameliyatsız şekilde vajinal lazer, radyofrekans gibi enerji bazlı tedaviler de uygulanabilmektedir. Bu tedavilerdeki başarı oranı da oldukça yüksektir.
Vajina Genişlemesi ve Vajinal Açıklık (Vaginal Gaping) SorunuVajinal gaping olarak da bilinen “gaping sorunu” vajinal girişin açık, dışardan bakıldığında ayrık durması halidir. Vajina genişlemesi ile ilgili bir durumdur. Pek çok hasta için estetik ve fonksiyonel sorunlara yol açar.
Vajina içine hava girmesine bağlı flatus (gaz kaçırma) flora bozulmasına bağlı sık vajinal enfeksiyonlar, cinsel ilişkide hissedememe ve estetik yönden hoş olmayan görünüm hastaların en sık şikayetleri arasındadır. Genellikle doğum sonrası ortaya çıkan vajinal açıklık (gaping) sorunu en çok vajinal kaslarıın gevşekliğine bağlı olarak oluşur.
Vajinal gaping sorunu nasıl tedavi edilir?
Vajinal gaping yani açıklık sorununun giderilmesi için vajinoplasti ile birlikte perineoplasti operasyonları yapılmaktadır.
Kayıp Penis Sendromu (Lost Penis Syndrome) nedir?
Kadın vajinasının aşırı genişlemesine bağlı cinsel ilişki sırasında erkek partnerin vajinayı hissedememesi ‘Kayıp Penis Sendromu’ olarak bilinir. Vajina genişlemesi ile ilgili bir durumdur ve kadının vajinal kaslarındaki gevşekliğe bağlı erkeğin cinsel ilişki sırasında hiçbir şey hissetmemesi ile karakterizedir.
Kayıp penis sendromu tedavisi nasıl yapılır?
Vajinal genişleme ve kayıp penis sendromu tedavisi için kliniğimizde uygulanan tedavi yöntemleri arasında vajinal kas eğitimleri, fraksiyonel vajinal lazer ve vajinoplasti yer almaktadır.
Vajinal Relaksasyon Sendromu (VRS) nedir?
Hekime vajinal genişleme hissi, duyarsızlık ve orgazma ulaşmada güçlük gibi şikayetler nedeni ile vajinoplasti operasyonu olmak için başvuran pek çok hastanın jinekolojik muayenelerinde; herhangi bir organ sarkması olmadığı halde, zaman içinde edinilmiş vajinal kas güçsüzlüğü, ruga (vajina içi katlantıların azlığı) azlığı, vajinal giriş genişliği gibi bulgular saptanır.
Tüm bu şikayetler, yeni bir terminolojik terim olan “Vajinal Relaksasyon Sendromu” (VRS) adı altında toplanmaktadır. Bu durum, “Vajinal gevşeklik sendromu” olarak da bilinmektedir.
Vajinal Relaksasyon Sendromu (VRS) neden olur? Belirtileri nelerdir?
Vajinal Relaksasyon Sendromu (VRS),genel olarak yaşa bağlı bağ dokusunun azalması sonucunda vajinal duvardaki değişimler nedeni ile olur. Gebelik ve doğum(lar),menopoz, menopoza bağlı hormonal düzeylerdeki azalmalar vajinal relaksasyon sendromu belirtilerini arttırmaktadır.
Bazı otörlere göre vajinal gevşeklik sendromu, ileride gelişebilecek pelvis içi organ sarkmalarının bir ön evresi olarak kabul edilmektedir.
Vajinal Relaksasyon Sendromu tedavisinde neler uygulanır?
Vajinal Relaksasyon Sendromu tedavisinde;
- Ablatif CO2 lazerler,
- Smooth atım modu ile non-ablatif Er:YAG lazerler,
- Vajinal radyofrekans tedavileri,
- Vajinoplasti ameliyatları uygulanabilmektedir.
Vajina genişleme sorunu tedavisi mümkündür!
Vajinal genişleme sorunu fiziksel bir durum olduğu halde hem kadında hem de erkek eşte psikolojik sorunlara, evlilik veya çift problemlemlerine yol açabilmektedir. Tedavide vajinal lazer, vajina daraltma (vajinoplasti) ve perine onarımı (perineoplasti) gibi operasyonlar uygulanabilmektedir.
Vajina genişliği oldukça fazla olan, organ sarkması veya idrar kaçırma problemi olan hastalarda öncelikle cerrahi yöntemler tercih edilirken; daha önce doğum yapmamış, vajina genişlemesi hafif düzeyde olan, daha çok cinsel haz ve duyarlılık ile ilgili sorunlar yaşayanlarda vajinal lazer, genital radyofrekans gibi enerji bazlı tedaviler ilk sırada uygulanmaktadır.