Ağız, diş ve çene bölgesinde çeşitli nedenlerle oluşan deformasyonlar ve hastalıklar kişilerde sağlık sorunları yaratmaktadır. Bununla birlikte dişlerde meydana gelen aşınmalar, yaralanmalara bağlı hasarlar çiğneme, ısırma ve yutkunma zorlukları yaratarak bireylerin yaşam konforunu düşürmektedir. Bu gibi durumlarda günümüzde oldukça gelişmiş uygulamalarla karşımıza çıkan diş cerrahisinden destek alınmalıdır.

Diş cerrahisi nedir? Diş cerrahisi hangi durumlarda uygulanır?

Diş cerrahisi, dil, yanak, damak gibi yumuşak dokularla, sert dokuları oluşturan diş ve kemiklerin sağlığını etkileyen rahatsızlıkların anestezi ile ve klinik ortamda tedavi edildiği bir cerrahi dalıdır. Ağız, diş ve çene bölümünde işlevsel olarak meydana gelen ya da estetik sorunlar yaratan komplikasyonlar ağız, diş ve çene cerrahisinin konusudur. Diş cerrahisi uygulaması, hastanın genel durumunun değerlendirilmesinden uygun anestezi tekniğinin seçilmesine dek uzmanca yürütülmesi gereken bir süreci ifade eder.

Diş cerrahisi şu durumlarda söz konusu olmaktadır:

  • Diş çekimi,
  • Komplike veya damağa gömülmüş, gömülü dişlerin çekimi,
  • Kemik içlerinde dişlerden kaynaklanan lezyonların tedavi edilmesi,
  • Ağız boşluğunda yumuşak doku hastalıklarının tedavisi,
  • Kemiklerde miktar olarak azalmanın oluştuğu durumlarda kemik eklenmesi (kemik ogmentasyonu)
  • İmplant uygulamaları,
  • Dişlerde travmatik yaralanmalar, destek dokuda meydana gelen hasarlar,
  • Protez öncesi preprotetik cerrahi uygulamaları,
  • Grift ya da sinüs yükseltmesi uygulamaları,
  • Yirmilik diş çekimleri,
  • Eklem hastalıkları ve tedavisi,
  • Apse tedavisi,
  • Tellerle diş tedavisi olarak da bilinen ortodontik tedavi.

Cerrahi diş tedavisi kimler tarafından nasıl uygulanır?

Cerrahi diş tedavisi ya da diş cerrahisi özel bir uzmanlık alanıdır. Ağız, çene ve diş cerrahı olmak için beş yıllık Diş Hekimliği lisansının ardından Ağız Diş ve Çene Hastalıkları ve Cerrahisi alanında ihtisas yapmak gerekmektedir. Diş cerrahisi, diş hekimliğinin zor alanlarındandır ve ağız, diş ve çene hastalıkları uzmanlarının mesleki ehliyet sınırları içindedir.

Uzman hekimler, ağız içi cerrahi uygulama öncesinde hastanın genel muayenesini yaparak tedaviye karar verir. Diş cerrahisi tedavisi genel tetkiklerin ardından klinik ortamda ve hijyenik koşullarda yalnızca alanın uzmanları tarafından gerçekleştirilebilir. Tedavi sırasında hastaya genel veya lokal anestezi ya da sedasyon uygulanır. Genel olarak tedavinin başarısında bölgenin anatomisinin iyi bilinmesi ve diş hekiminin tecrübesi önemlidir.

Gömülü diş ameliyatı nedir? Riskli midir?

Gömülü dişler, zamanında çıkmayarak çene kemiğinde kalan dişlerdir. İleri vadede sağlık sorunları, kimi zaman estetik kusurlar yarattığı için diş cerrahisi ile tedavi edilmelidir. Gömülü diş tedavisi, lokal aneztesi altında bölgedeki kemikler kaldırılarak uygulanır ve dikişler on gün içinde alınmaktadır. Uzmanlık isteyen bir cerrahi operasyondur.

Gömülü diş tedavisi, diş cerrahisinin en sık karşılaştığı vakalar arasındadır. Profesyonelce, diş ordotondisi değerlendirilerek ve klinik ortamda gereken hijyen şartları altında uygulandığında riskler ortadan kalkmaktadır. Hastalar, tedavi sonrasında ipler alınana dek özenli davranmalı, hijyene dikkat etmeli ve ilaç tedavisini aksatmamalıdır.