Yaşlanma, hastalıklar, travmatik kazalar, genetik faktörler gibi çok çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişen diş kayıpları kişilerin yaşam konforunu olumsuz etkileyen bir faktördür. Bununla beraber estetik açıdan da bireylerde özgüven kayıplarını beraberinde getirir. Eksik dişlerin tedavisi, günümüzde implant denülen tekniklerde oldukça gelişmiş olarak karşımıza çıkmaktadır.

İmplant nedir?

Diş implantı, kayıp dişlerin tedavisinde uygulanan bir tedavi şeklidir. Uygulaması, diş hekimleri tarafından geçekleştirilir. Kayıp dişlerin yerine veya kırık dişleri değiştirmek amacıyla diş köklerine vidaların yerleştirildiği ve yaratılan yapay köklere kronların takıldığı bir uygulamadır. Uygulamasında vücutla uyumlu olacak ve bedenin tepki vermeyeceği titanyumdan üretilmiş vidalar kullanılmaktadır.

İmplant hangi durumlarda uygulanmaktadır?

İmplant uygulamaları, dişsizlik sorununun geliştirdiği estetik kusurlarla sağlık problemlerinin önlenmesinde uygulanan gelişmiş bir cerrahi tekniktir. İmplantın uygulandığı durumlar genel olarak şu şekildedir.

  • Alt ve üst çene kemiklerinde gerçekleşen kemik erimesine bağlı olarak tam protezin kullanılmadığı durumlar,
  • Arka bölgelerdeki büyük azıların kaybında,
  • Tek diş kayıplarında, komşu dişlere zarar vermeden ya da formlarını değiştirmeden İmplant uygulanabilmektedir.

İmplant tedavisi ne kadar sürmektedir?

Günümüzde diş hekimliği alanında yaşanan gelişmeler, özellikle tedavi sürelerinin kısalmasında etkili olmuştur. İmplant uygulamaları, geleneksel porselen diş uygulamalarına göre çok daha kısa sürede tamamlanabilmektedir. İmplantların yerleştirilmesi ve kaplamaların takılması arasında geçen süre, kişinin durumuna göre değişiklik göstermektedir. Bu süre 3 ile 6 ay arasında değişebilmekte, ortalama 3 ay sürmektedir.

İmplant diş tedavisi nasıl yapılır? İmplant riskli midir?

Kayıp ya da kırık diş tedavisini düşünenler, ‘implant diş tedavisi riskli midir?’ şeklinde kaygılar yaşayabilirler. Öncelikle bilinmesi gereken İmplant, uzun yıllardır uygulanan ve başarısı kanıtlanmış bir tedavi şeklidir. Konunun profesyonelleri diş hekimleri tarafından hijyenik koşullarda titizlikle gerçekleştirilen bir cerrahi müdahaledir. Titiz ve temiz biçimde gerçekleştirilen İmplant, riskli bir işlem değildir. İmplantların insan vücuduna zararı ya da sebep olduğu alerjik duruma dair hiçbir bulgu mevcut değildir ve sağlıklı bir teknik olduğu bilinmektedir.

Diş implantı gerçekleştirilmeden önce ön muayene önemlidir. Ön görüşme ve muayenede hastanın öyküsü alınarak çeşitli tetkiklerle tedaviye uygunluk araştırılır. Dişlerin görüntüleri alınarak inceleme gerçekleştirilir. Diş hekimi tarafından tedavinin şekline, nasıl yapılacağına, uygun malzemelere karar verilir. Muayenede dişhekimi tarafından kemik dokusunun uygulamaya elverişli olup olmadığı titizlikle araştırılır. Hastanın kemik dokusunun işleme uygun olmadığı durumlarda öncelikle kemiklerin güçlendirilmesi için bir tedavi uygulanmaktadır. Ameliyat öncesinde yapılan tomografiden sonra cerrahi operasyon aneztezi altında, hijyenik koşullarda titizlikle gerçekleştirilir.

Dikişsiz İmplant tedavisi nedir?

İmplant, doktorun uygun görmesi durumunda flepsiz ya da dikişsiz olarak gerçekleştirilebilir. Dikişsiz implant cerrahisi diş etlerine dikiş atılmadan gerçekleştirilen bir uygulamadır.

İmplant sonrası nelere dikkat edilmelidir?

İmplant uygulamasının ömrünün uzun olması, diş etlerinin sağlıklı ve ağız boşluğunun hijyenik tutulmasına da başlıdır. İmplant uygulaması sonrasında dişlerin düzenli biçimde bakımı yapılmalıdır. Diş fırçalama uygulaması alışkanlık haline getirilmeli ve ağız bakımı ihmal edilmemelidir. Ayrıca 6 ayda bir doktor kontrolüne gidilmeli ve ağız temizliği yaptırılmalıdır.