PRP Saç Nedir?
Trombosit bakımından zengin plazma tedavisi olarak bilinen PRP (Platelet Rich Plasma), kişiden alınan kanın birtakım işlemlerden geçirilmesinin ardından, gerekli vücut dokularına enjeksiyonu şeklinde uygulanan tedavidir. PRP tedavisi, cilt gençleştirme ve saç dökülmesi gibi estetik sorunlara çare olarak uygulanabilir. Lakin tedavinin tek uygulama alanı estetik amaçlı değildir; zira yaralı bağlar, kaslar, tendonlar ve eklemlerin iyileşme sürecine hız kazandırması için de kullanılan bir yöntemdir. PRP Saç uygulaması ise seyrek ve zayıf saçlara sahip bireylerin, saçlarını tekrardan eskisi gibi sağlıklı ve güçlü hale getirmesine katkı sağlayan bir tedavi yöntemidir. Kısa zaman içinde büyük faydalar sağlayan PRP Saç tedavisi, saç kaybının engellenmesi adına uygulanan en etkili yöntemlerden biri haline gelmiştir. PRP Saç uygulaması ile kişinin kanından alınan materyaller saçlı deriye uygulanır ve böylece saç köklerinin onarılması amaçlanır.
2009 yılından bu yana geliştirilen PRP Saç tedavisi, ilk çıktığı günlere oranla çok daha gelişmiştir. PRP Saç yöntemi uygulanırken tedavide kişiden alınan kan kullanıldığı için, herhangi bir bulaşıcı hastalık riski söz konusu değildir. Aynı zamanda alerji riski neredeyse sıfırdır. Yapılan uygulamanın akabinde, kısa süre içerisinde saç köklerinde canlanma elde edilmektedir. PRP Saç tedavisinin ardından saç dokusu gelişmeye başlar; bununla birlikte yıpranmış ve incelmiş saç folikülleri de onarılır. Böylece, saçlarınız eskisi gibi sağlıklı ve canlı görünür.
PRP Saç Nasıl Uygulanır?
PRP Saç uygulaması için kişiden alınacak kana ihtiyaç duyulur. Bu nedenle, ilk etapta kişinin venöz kanından 10 cc kan alınır. Kişiden alınan kanda yer alan kırmızı hücreler, mikrofiltrasyon ve santrifüj yöntemleri ile ayrıştırılır. Bu işlemlerin ardından, platelet ve trombosit hücrelerinden zengin bir plazma materyali elde edilmiş olur. Sonraki aşamada ise ortaya çıkan bu materyal, saç köklerine uygulanır. Temelinde doku yenilenmesi olan bu uygulama, yaklaşık 30 dakika sürerken uygulama sırasında acı olmamaktadır. Bu cerrahi uygulama sorunsuz bir şekilde gerçekleştikten sonra, saç kökleri kendini onarmaya ve tekrardan eski sağlıklı günlerine dönmeye başlar.
PRP Saç Neden Uygulanır? PRP Saç Çıkarır Mı?
PRP Saç tedavisi, genellikle ince telli ve güçsüz olan saçları canlandırmak için uygulanır. Aynı zamanda genetik olarak saç dökülmesinden muzdarip kişilerin, saç dökülmesi sıkıntısını azaltmak için de uygulanır. Ancak hiç saçı olmayanlar için PRP tedavisi saç çıkarmamaktadır. PRP Saç uygulaması, var olsa da uzamayan saçların onarılmasına ve eskisi gibi güçlü hale gelmesine katkı sağlamaktadır.
PRP Saç Tedavisinin Faydaları Nelerdir?
PRP Saç uygulaması sayesinde, zayıflamış ve incelmiş saçlar onarılır. Saç köklerinizi kalınlaştırır ve hacimli bir hale bürünmesine katkıda bulunur. PRP saç tedavisinin sağladığı diğer faydaları ise şu şekilde sıralayabiliriz:
-
Saçı dökülmelere karşı korur,
-
Saç folikülü canlılığını artırır,
-
Saç dokusunu onarır ve saçları büyümeye teşvik eder,
-
Uyuyan saç köklerini canlandırır.
PRP Saç ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
PRP Saç kaç seans yapılır ve kaç seansta etkisini gösterir?
PRP Saç uygulaması, 2-4 haftalık bir sürede gerçekleşecek 3 ila 5 seans şeklinde uygulandığı takdirde, olumlu sonuç veren bir tedavi yöntemidir. PRP Saç uygulaması, tesirini hemen göstermeye başlasa da tedavinin yarattığı asıl etki, uygulamadan 3-4 hafta sonra görülür.
PRP hangi alanlarda kullanılır?
PRP uygulamasının en çok tercih edildiği ve bu uygulamaya en sık başvurulan alanları şu şekilde sıralayabiliriz:
-
Saç dökülmesi: PRP uygulamasına en sık başvurulan alanların başında gelmektedir. PRP ile saç büyümesi teşvik edilebilir. Bunun yanı sıra, saç dökülmesini engellemek adına da saç derisine PRP enjeksiyonları uygulanabilir. Bilhassa erkeklerde meydana gelen ve öz güveni ciddi derecede zedeleyen genetik kökenli saç dökülmesi, PRP uygulaması sayesinde engellenebilir. Oldukça olumlu sonuçlar doğurabilen bu uygulama, saç mezoterapisi ile beraber uygulanabilir.
-
Ameliyat sonrası onarım: Ameliyatın ardından omuzda meydana gelen rotator manşet tendonu gibi yırtıkları onarmak için de PRP enjeksiyonlarına başvurulabilir.
-
Tendon yaralanmaları: Tendon yaralanmalarının ardından iyileşme süreci genellikle yavaş ilerler. Bu nedenle, özellikle de tenisçi dirseği, ayak bileğinde aşil tendiniti, dizdeki patellar tendonda ağrı veya iltihap gibi kronik tendon sorunlarının üstesinden gelebilmek için PRP enjeksiyonlarına başvurulabilir.
-
Osteoartrit (Kireçlenme): Kireçlenme sıkıntısı yaşayan hastaların kalça, diz gibi eklemlerine PRP enjekte edilebilir. Yapılan çalışmalar, bu yöntemin faydalı olduğunu ortaya koymuştur.
-
Cilt gençleştirme: İlerleyen yaş ve çevresel faktörlerin cilt üzerinde oluşturduğu olumsuz etkiyle kendini gösteren yaşlanma belirtileri, bireyler için psikolojik açıdan oldukça yıpratıcı olabilir. Bu nedenle, bu kişiler için PRP enjeksiyonları uygulanabilir. Zira PRP uygulaması sayesinde cilt kırışıklıklarında azalma gözlemlenebilir. Ayrıca, ciltteki yara izlerinden kurtulmak isteyen kişiler için de PRP uygulaması söz konusu olabilir.
PRP işleminden sonra saç ne zaman yıkanır?
PRP Saç uygulamasının ardından ilk 3 saat saçlarınızı yıkamamaya özen göstermelisiniz. Ayrıca uygulamadan sonra ilk 6 saat saç şekillendirici de kullanmamanız gerekiyor.
Saç Mezoterapisi zararlı mıdır?
Saç mezoterapisi, uygulandığı esnada herhangi bir teknik sıkıntı veya koşullarda bir problem olmadığı sürece, ciddi yan etkileri olan bir uygulama değildir. Ancak yine de saç mezoterapisi uygulamasının ardından, uygulamanın yapıldığı bölgede enjeksiyon iğnesine bağlı olarak kızarıklıklar ve ufak morluklar görülebilir. Lakin bu nadiren gerçekleşen bir durumdur.